Bewust

Bewust. Een term welke meer en meer onze maatschappij beheerst. In de supermarkt bijvoorbeeld. Geert en ik negeren altijd de kiloknallers. Het idee dat we met zijn allen de slechte leefomstandigheden van kippen in stand houden, vinden we verschrikkelijk. Wij gaan voor onze gehaktbal of kipfiletje naar de slager in het dorp welke staat voor een verantwoorde manier van veehouderij. Ik moet toegeven, soms voor het gemak brengen we als we in de supermarkt zijn daar een bloemkooltje mee. Maar vaker gebeurt het dat we bij de groenteboer binnenlopen voor onze dagelijkse vitamines. Want ‘bewust gezond’ is ook zeker iets dat bij ons vaker in het achterhoofd speelt. Nu ook Boris het huis uit is en we dus doordeweeks alleen voor ons tweetjes koken, moet ik toegeven dat het fijn is dat we ook alleen nog maar hoeven te kijken naar de smaak van ons tweetjes. En waar we op andere vlakken nog wel eens willen verschillen van mening, liggen we hierin op één lijn. Salade met scampi’s, vissoep met stokbrood, een biefstukje met sla, of (zelfgemaakte) sushi. Gelukkig kan ik zeggen dat we ons nooit laten verleiden tot voorverpakte en reeds bereide gerechten welke uitpuilen van de o zo slechte E-nummers, conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers en vetten. Lekker makkelijk en snel klaar wel, maar geen goede basis ingrediënten voor een gezond en bewust dieet. En ja, als je er dan zo bewust mee bezig bent, pas dán kom je erachter hoeveel slechte producten er wel niet zijn, waarvan je zelfs dacht dat het wel mee viel..

Maar ook voor de collecties in onze winkel zijn we steeds bewuster bij de inkoop. Het vooroordeel van geitenwollensokken-uitstraling, prijzig en saai ben ik inmiddels echt al een tijd kwijt, dus geen reden om duurzame artikelen te laten voor wat ze zijn. Maar het is ook nu nog een grote uitdaging om hippe, trendy mode in te kopen welke daadwerkelijk verantwoord zijn. Meer en meer merken merken dat niet alleen wij, maar ook de consument steeds beter wil weten waar een product vandaan komt. Zo proberen zij goede arbeidsomstandigheden, juist product-gebruik en verantwoorde verwerkingsprocessen steeds meer te garanderen. Dit vertrouwen krijgen we door op georganiseerde bedrijfsreizen te gaan waarbij bijvoorbeeld een bezoek wordt gebracht aan een fabriek.
En wij als retailers hebben om deze reden de handen ineengeslagen. Vrijdag 10 oktober is namelijk Dag van de duurzaamheid en wij hebben met nog een aantal weidewinkels een collectief opgezet waarbij we deze week hebben uitgeroepen tot Week van de Duurzaamheid. Aandacht voor duurzame artikelen in onze winkel, een tweedehands-kleding inleveringsactie en een speciale Goodbrandz pop-up store voeren deze week in Bavel de toon.

De wereld in één keer veranderen, is natuurlijk een utopie. Maar bewustwording vergroten en elkaar helpen bij vergaren van kennis, is het minste dat we kunnen doen.

Liefs Henneke