Bye 2014, hello 2015!

We zitten in een grote kring bij elkaar in onze woonkamer terwijl de open haard zijn uiterste best doet om een behaaglijke december-warmte af te geven. Onze moeders en alle kinderen zijn aangeschoven voor een heerlijk avondje. Deze momenten met de hele familie samen zijn zeldzaam dus ik geniet daar natuurlijk met volle teugen van.
We kijken elkaar met uitdagende blikken aan. Wie zou dit jaar het beste uit de bus komen? Jaren geleden kwam het wel eens voor dat er eenzelfde gedicht werd voorgedragen. Helemaal zelf uitgekozen op gedichten.nl door onze jongens. En lol dat ze daar om hadden! Nu merk ik dat iedereen zijn beste beentje voor zet en een heuse strijd barst los.
Onze Boris is altijd de underdog geweest. Tot vorig jaar. Hij kwam verrassend uit de hoek met zijn gedicht voor Geert. Scherp, grappig en precies in de roos. Ook dit jaar is het hem weer gelukt. Zijn lieve zus was de klos, en kreeg het flink om haar oren.
Maar ook Bram doet voor niemand onder. Ook al is hij van de spreekwoordelijke koude kant, na een aantal jaren zich op de achtergrond te hebben gehouden, spaart ook hij niemand meer. We kunnen wel zeggen dat hij inmiddels het Bastiaansen-niveau heeft bereikt.  De oma’s schrikken zich af en toe een hoedje van het taalgebruik van eenieder, maar lachen er smakelijk om en vinden het prachtig om dit samen mee te maken.
En ik geniet van de ludieke anekdotes die de hoogte- en dieptepunten aanhalen van afgelopen jaar. Er is veel gebeurd in 2014. Hoewel ik er met plezier op terugkijk, kanik ook wel zeggen dat ik weer uitzie naar 2015. We starten meteen met een beurzen-maand in januari en kunnen niet wachten om de collecties van winter 2015-2016 al te gaan bekijken.
Ook met de winkel kunnen we terug kijken op een mooi 2014. Hoewel we soms voor ons gevoel gekke seizoenen ‘draaien’ in verhouding tot het weer, is het uiteindelijk toch goed gekomen. De sale is van start en wij zijn alweer volop in 2015 bezig. Inkoop-budgetteringen, marketing-planningen en personeels-bezettingen zijn weer zo goed als rond. En een bijzonder jaar gaat het worden. Bastiaansen bestaat in 2015 alweer 50 jaar. En wij zouden Bastiaansen niet zijn, als we dit ongemerkt voorbij zouden laten gaan. Ik heb zin in het nieuwe jaar en krijg nu al energie van de spannende dingen die het gaat brengen.
Eerst genieten van verse sneeuw en frisse berglucht. De gezelligheid van een lekkere borrel en de aanwezigheid van onze lieve vrienden, welke na een vriendschap van zoveel jaren toch al eigenlijk meer als echte familie voelen. Geert en ik wensen iedereen zulke fijne feestdagen toe met dierbaren om zich heen. Herinneringen ophalen en plannen maken. Dat is wat ook wij gaan doen op deze heerlijke ski-vakantie.

Zooi!

Het ene moment kun je er iets beter tegen dan het andere. Soms zit het vooral in je hoofd, maar vaak merk je dát dan pas juist weer als je fysiek steeds tegen een aantal obstakels oploopt. Vervolgens ontstaat het onvermijdelijke; opruimwoede. En dan moet alles, maar dan ook daadwerkelijk álles wijken.
Thuis heb ik met Geert de boel al letterlijk op zijn kop gezet. Overal zijn we doorheen ‘gelopen’, niets is onaangeraakt gebleven. Een uitdaging hoor. Vooral met een man waarvan slordigheid één van de eigenschappen is die ik het minst charmant aan hem vind. Ik ben gestopt om het te proberen te veranderen. Het is me niet (meer) waard om er gedoe over te hebben. Als iets me stoort ruim ik het gewoon weer op. En met liefde. Want tegelijkertijd mag ik in mijn handjes klappen dat Geert me ook zo super helpt thuis. De was en de vaat laat hij nooit staan, de stofzuiger is gewend aan zijn handen en ook de tuin waarvan we zoveel genieten, wordt nooit door hem verwaarloosd.

Ik zal de laatste zijn die zegt dat ik makkelijk weggooi. Maar opruimen, rangschikken, ordenen en structureren geeft dikwijls een meer voldaan en prettiger gevoel dan de regel ‘wie wat bewaart, die heeft wat’ doet. Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook heel fijn om nog terug te kunnen pakken op iets wat ik heb bewaard. Maar blijer word ik van opruimen. En eens in de zoveel tijd kan ik die drang niet weerstaan. De kinderkamers worden niet meer gebruikt en zijn tegenwoordig dus ook netjes en prima te aanschouwen wanneer ik door het huis loop. Maar als Geert en ik eens naar Amsterdam rijden voor een bezoekje aan onze kroost, moeten we ze altijd ruim op tijd op de hoogte brengen van onze komst. Zo kunnen ze altijd nog even de ergste troep wegwerken. Geert heeft het nummer van de Amsterdamse Reinigingsdienst toegevoegd aan de contacten in zijn telefoon. Mocht bij de boys het gasfornuis echt gaan plakken, de spinnenwebben niet meer te tellen zijn of de schimmels in de douche gaan groeien…

En dan de winkel. Dit is ons visitekaartje, dus voor de schermen is het eigenlijk altijd netjes. Achter de schermen daarentegen kan het nog wel eens rommelig zijn. In drukke tijden doen we met z’n allen onze uiterste best om deadlines te halen, orders op tijd in te voeren, meetings te houden en belangrijke beslissingen te nemen. Dan sluipt het er wel eens in dat de papieren op je bureau zich opstapelen, de doos met monster-artikelen voor fotografie zich heeft gestationeerd onder een bureau en de telefoon waarop intern de afdeling Dames Trend bereikt kan worden vereenzaamd en kapot in een hoekje ligt.
Ook ik, steek naast Geert, hand in eigen boezem. Wij hebben beiden niet echt vooraan gestaan toen orde en opruimerigheid werden uitgedeeld, maar doen onze uiterste best om toch het goede voorbeeld te geven. Ik ga ‘as we speak’ op kantoor samen met de rest als een Tazmanian Devil alles op orde brengen. Ik kijk nu al uit naar dat fijne gevoel wat ik daarna zal hebben!

Bewust

Bewust. Een term welke meer en meer onze maatschappij beheerst. In de supermarkt bijvoorbeeld. Geert en ik negeren altijd de kiloknallers. Het idee dat we met zijn allen de slechte leefomstandigheden van kippen in stand houden, vinden we verschrikkelijk. Wij gaan voor onze gehaktbal of kipfiletje naar de slager in het dorp welke staat voor een verantwoorde manier van veehouderij. Ik moet toegeven, soms voor het gemak brengen we als we in de supermarkt zijn daar een bloemkooltje mee. Maar vaker gebeurt het dat we bij de groenteboer binnenlopen voor onze dagelijkse vitamines. Want ‘bewust gezond’ is ook zeker iets dat bij ons vaker in het achterhoofd speelt. Nu ook Boris het huis uit is en we dus doordeweeks alleen voor ons tweetjes koken, moet ik toegeven dat het fijn is dat we ook alleen nog maar hoeven te kijken naar de smaak van ons tweetjes. En waar we op andere vlakken nog wel eens willen verschillen van mening, liggen we hierin op één lijn. Salade met scampi’s, vissoep met stokbrood, een biefstukje met sla, of (zelfgemaakte) sushi. Gelukkig kan ik zeggen dat we ons nooit laten verleiden tot voorverpakte en reeds bereide gerechten welke uitpuilen van de o zo slechte E-nummers, conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers en vetten. Lekker makkelijk en snel klaar wel, maar geen goede basis ingrediënten voor een gezond en bewust dieet. En ja, als je er dan zo bewust mee bezig bent, pas dán kom je erachter hoeveel slechte producten er wel niet zijn, waarvan je zelfs dacht dat het wel mee viel..

Maar ook voor de collecties in onze winkel zijn we steeds bewuster bij de inkoop. Het vooroordeel van geitenwollensokken-uitstraling, prijzig en saai ben ik inmiddels echt al een tijd kwijt, dus geen reden om duurzame artikelen te laten voor wat ze zijn. Maar het is ook nu nog een grote uitdaging om hippe, trendy mode in te kopen welke daadwerkelijk verantwoord zijn. Meer en meer merken merken dat niet alleen wij, maar ook de consument steeds beter wil weten waar een product vandaan komt. Zo proberen zij goede arbeidsomstandigheden, juist product-gebruik en verantwoorde verwerkingsprocessen steeds meer te garanderen. Dit vertrouwen krijgen we door op georganiseerde bedrijfsreizen te gaan waarbij bijvoorbeeld een bezoek wordt gebracht aan een fabriek.
En wij als retailers hebben om deze reden de handen ineengeslagen. Vrijdag 10 oktober is namelijk Dag van de duurzaamheid en wij hebben met nog een aantal weidewinkels een collectief opgezet waarbij we deze week hebben uitgeroepen tot Week van de Duurzaamheid. Aandacht voor duurzame artikelen in onze winkel, een tweedehands-kleding inleveringsactie en een speciale Goodbrandz pop-up store voeren deze week in Bavel de toon.

De wereld in één keer veranderen, is natuurlijk een utopie. Maar bewustwording vergroten en elkaar helpen bij vergaren van kennis, is het minste dat we kunnen doen.

Liefs Henneke